Kierunek Dietetyka

Nazwa modułu kształcenia: Żywienie kliniczne. Żywienie w chirurgii i onkologii.

Koordynator zajęć: lek. med. Anna Gierada-Fijałkowska

Regulamin zajęć dla studentów na kierunku dietetyka

Efekty kształcenia dla modułu kształcenia: Zapoznanie studenta ze specyfiką poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego chorych onkologicznych poddawanych leczeniu w oddziałach chirurgicznych z uwzględnieniem specyfiki nowotworów przewodu pokarmowego. Zdobycie umiejętności z zakresu oceny stanu odżywienia pacjenta onkologicznego, skutków jego nieprawidłowego odżywienia w okresie przed, około i pooperacyjnym oraz możliwości leczenia żywieniowego. Student powinien po zakończeniu kursu samodzielnie zaproponować indywidualną dietę po wybranych zabiegach chirurgicznych.

Rodzaj i liczba godzin zajęć dydaktycznych: 23 godz. w tym (wykłady – 10 godz, seminaria – 4 godz, ćwiczenia – 9 godz)

Wykłady:
– Nowotwory przełyku.
– Nowotwory żołądka.
– Nowotwory trzustki.
– Nowotwory jelita grubego.

Seminaria:
– Seminarium 1: Nowotwory pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych i wątroby.
– Seminarium 2: Nowotwory tarczycy, NET, choroby przytarczyc.
– Seminaria 3: Badania endoskopowe przewodu pokarmowego.

Ćwiczenia:
– Żywienie pacjentów onkologicznych w okresie przedoperacyjnym.
– Żywienie pacjentów onkologicznych w okresie pooperacyjnym.
– Rola dietetyka w pracy na oddziale chirurgii onkologicznej- ćwiczenia praktyczne.

Wykaz literatury podstawowej i uzupełniającej, obowiązującej do zaliczenia danego modułu:

– „Podstawy fizjologii żywienia człowieka” Janusz St. Keller wyd. SGGW Warszawa 2000.
– „Dietetyka” Oficjalne Czasopismo Polskiego Towarzystwa Dietetyki wyd. Promotor, Kraków – wybrane artykuły.
– Medycyna Praktyczna „Chirurgia” – wybrane artykuły.
– „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, PZWL, Wyd. III, Warszawa 2007.
– „Postępy żywienia klinicznego” PZWL – wybrane artykuły
– „Podstawy żywienia klinicznego” L.Sobotka, PZWL, Warszawa 2007, wyd.
– „Standarty żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego” , Scientifica, Kraków 2014, wyd.
– Tabele składu i wartości odżywczej żywności” H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, PZWL, Wyd. 1, Warszawa 2005.
– „Kuchnia i medycyna XXI wieku. Żywienie w przebiegu nowotworów” pod redakcją A. Jurczyszczyna oraz A.B. Skotnickiego, Fundacja Centrum Leczenia Szpiczaka, 2015, wyd.